1845 - Van Zwanenburg

Het begon met Salomon van Zwanenburg, geboren in het plaatsje Grave in 1825. Salomon vestigde zich in 1845 in Breda en begon een galvanisch bedrijf voor het verbronzen, vergulden en verzilveren van oorijzers. In 1861 trouwt Salomon met Estrella Jacobs. Door de grote economische problemen in Breda, vertrekt de familie Van Zwanenburg in 1864 naar Rotterdam. Hier vestigen zij zich in de Weenastraat. De zaken gaan goed voor de Van Zwanenburgs. Zelfs zo goed dat zijn kwaliteiten reiken tot het Koningshuis. In 1898 kreeg Salomon opdracht van de burgerij van Amsterdam om onderdelen van de gouden koets te vergulden. Nog steeds kunnen wij dus op de 3e dinsdag van september zijn kunsten bewonderen. Na dit succes ging het bedrijf zich meer en meer toeleggen op de specialiteiten, die vandaag de dag nog tot onze activiteiten behoren, namelijk de in- en verkoop van handelsgoederen voor restaurants.

De oorlogsjaren

De firma wordt zoals overigens veel Rotterdamse bedrijven dramatisch getroffen door de oorlog. Karakteristiek voor de mentaliteit, die tot de dag van vandaag tot onze cultuur behoort, is dat na het eerste bombardement op Rotterdam, de bedrijfsactiviteiten zo goed en zo kwaad als het ging, gewoon doorgingen vanuit het huis van de familie. Na de oorlog keerde Hans van Zwanenburg terug in het bedrijf, waarna uiteindelijk intrek genomen werd in het befaamde Groothandelsgebouw.

Van schaftlokaal naar bedrijfsrestaurant

Nuttigde men voor de oorlog zijn boterham nog in het schaftlokaal, na de oorlog werd dit lokaal aangepast aan de nieuwe eisen en ontstond het bedrijfsrestaurant. Van Zwanenburg had ruime ervaring in het installeren van keukenapparatuur en profiteerde ruimschoots van deze maatschappelijke veranderingen. Van Zwanenburg was van mening dat bij het leveren van apparatuur ook het leveren van service op deze apparatuur nodig was. De service afdeling Neo Metaal B.V. werd opgericht. Nu had Van Zwanenburg een compleet pakket te bieden, zowel klein keuken materiaal als de inrichting van de kantine als het onderhoud op de aangeschafte apparatuur.

Vanaf 1996

In toenemende mate werd er een beroep gedaan op onze logistieke expertise op het gebied van restauratieve non-food artikelen, grootkeukenprojecten en service op restauratieve apparatuur. Met pijn in het hart, maar vanuit rationeel opzicht uitermate verstandig, werd in 1996 het Groothandelsgebouw in hartje Rotterdam verlaten en werd er een nieuw pand gebouwd onder de rook van Rotterdam, in Capelle aan den IJssel. Deze nieuwe thuisbasis heeft ons daadwerkelijk vleugels gegeven, waardoor wij ondanks de steeds veranderende markten en de nieuwe uitdagingen, tot op heden gericht en doeltreffend hebben kunnen schakelen en belangrijker nog hebben kunnen blijven ondernemen in de dynamische markt van professioneel eten en drinken.

2015 - ATK Van Zwanenburg

In 2000 werd in Ridderkerk ATK Grootkeukentechniek opgericht. Het bedrijf kenmerkte zich al snel binnen de Nederlandse grootkeukenmarkt door een mengeling van ervaring, expertise en een enorme dynamiek. ATK richtte zich op de realisatie van grootkeukeninstallaties in de gezondheidszorg, bedrijfsrestaurants en horeca, maar onderscheidde zich ook door een bevlogenheid ten aanzien van service en onderhoud aan professionele keukeninstallaties. Het jaar 2015 was het historische jaar, waarin ATK Grootkeukentechniek en Van Zwanenburg de krachten bundelden en ATK Van Zwanenburg geboren werd.  


2017 - Schoondergang Van Zwanenburg

Fusie per 1 april 2017.

De nieuwe naam wordt ‘Schoondergang Van Zwanenburg’. Niet erg fantasierijk, vindt ook Leen van Rijsewijk, directeur van Schoondergang. “Maar die namen zijn net zo sterk als de achterliggende bedrijven. Die namen laat je niet zomaar verdwijnen” zegt Jeroen Krielen, directeur van ATK Van Zwanenburg.

De directies van beide bedrijven vinden het een logische stap om activiteiten te gaan bundelen. Van Rijsewijk: “We vullen elkaar perfect aan. Schoondergang is van oudsher actief met het ontwerpen, produceren en installeren van keukens in de horeca. ATK Van Zwanenburg doet dit al sinds jaar en dag in de bedrijfsrestauratieve sector en gezondheidzorg.” Krielen vervolgt: “Daarnaast is ATK Van Zwanenburg een van de grootste leveranciers van alle benodigdheden voor de keuken en in het restaurant. Denk aan bestek, porselein, glaswerk en keukengereedschap. Die producten worden veelal zelf geïmporteerd door ATK Van Zwanenburg. Een krachtige uitgangspositie voor verdere groei.”

Twee gevestigde namen in de wereld van professionele keukens. Twee namen die samen één van de langste bedrijfsnamen van Nederland gaan voeren: Schoondergang Van Zwanenburg. Eerlijk, simpel en duidelijk. Aanvullend in service en effectiviteit. Yin en Yan op professionaliteit en dienstverlening.