Inloggen | Registreren

Keukenmessen

Voor professionele keukenmessen moet u bij Schoondergang Van Zwanenburg zijn! Wij hebben een groot en gevarieerd aanbod van keukenmessen in ons magazijn. Al onze messen zijn van de beste merken. Daarnaast verkopen wij (online) keukenmessen van ons huismerk Grocier. Om uw messen te houden en op te bergen verkopen wij ook messenslijpers en andere accessoires. Vragen over ons aanbod van (professionele) keukenmessen? Neem dan contact met ons op! 

Keukenmessen outlet 

Bij Schoondergang Van Zwanenburg zijn keukenmessen altijd online zichtbaar met een scherpe prijs. Als groothandel voor de horeca hebben wij regelmatig aanbiedingen. Zo ook voor onze keukenmessen. Eens in de tijd updaten wij onze outlet voor keukenmessen. 

Top 4 gebruikte messen

De top vier gebruikte messen die niet kunnen ontbreken in de professionele keuken zijn de koksmessen, officemesjes, vleesmessen en broodmessen.

  • De koksmes is het meest veelzijdige mes in de keuken. Door de breedte van het lemmet kun je met het mes goed snijbewegingen maken langs je vingers. Door de lengte van het mes (gemiddeld 20cm) kun je grote hoeveelheden in een snijbeweging verwerken. Het meest gangbaar is een koksmes van 20cm. Professionele koks kiezen meestal voor 23cm.
  • Als uitbreiding op een koksmes is een klein mesje (ook wel officemesje) voor kleine taakjes erg handig. Deze gebruik je bijvoorbeeld voor kleine snijbewegingen bij groenten en fruit.
  • Een vleesmes (of trancheermes) heeft een minder breed lemmet dan een koksmes. Hierdoor blijft het vlees minder plakken aan het lemmet waardoor je er makkelijker doorheen snijdt en mooiere plakjes krijgt.
  • Een broodmes is een genot om mee te werken. Door de kartel snijdt een broodmes ook door hard brood als een mes door warme boter.

Messenonderhoud
Wanneer je kwaliteitsvolle messen aanschaft wil je ze natuurlijk zo lang mogelijk kunnen gebruiken zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Het regelmatig uitvoeren van messenonderhoud zorgt voor veiligheid en verlengt de levensduur van jouw messen. Daarom is het onderhoud van je messen enorm belangrijk. Met een scherp mes snijd je beter en kun je veiliger werken.

Aanzetstaal
Met een scherp mes snij je beter en werk je veiliger. Regelmatig je kostbare messen onderhouden zorgt voor veiligheid en verlengt de levensduur. Daarnaast zorg je ervoor dat jouw messen altijd in tip top conditie zijn. Voor het dagelijkse onderhoud van een mes kun je een aanzetstaal gebruiken. Een aanzetstaal zorgt ervoor dat jouw messen hun kwaliteit behouden en dat ze scherp blijven. Een aanzetstaal is snel en makkelijk te gebruiken. Wil je weten hoe je met een aanzetstaal het ultieme resultaat bereikt? Lees verder en onze uitleg, tips en tricks.

Messenslijper
Is jouw mes bot geworden en is hij toe aan wat onderhoud? Gebruik dan een messenslijper voor het beste resultaat. Een messenslijper maakt jouw botte mes weer scherp en mag daarom zeker niet in jouw keuken ontbreken. Niks is vervelender dan een bot mes.

Wat is het verschil tussen aanzetten en slijpen?
Het aanzetstaal is alleen een onderhoudsmiddel en is te vergelijken met bijvoorbeeld schoensmeer bij schoenen. Bij regelmatig gebruik van het aanzetstaal wordt de duur van de scherpte van het mes verlengt. Na verloop van tijd zal het mes geslepen moeten worden. Dit kan met behulp van zowel een wetssteen als een messenslijper.
Het grootste verschil tussen een aanzetstaal en een messenslijper is het al dan niet wegnemen van materiaal. Aanzetstalen zijn gemaakt van staal en zijn bedoeld voor het terugzetten van bramen. Messenslijpers zijn daarentegen keramisch of gediamanteerd en nemen relatief veel staal weg.

Hoe gebruik ik een aanzetstaal?
Bij het gebruik van een aanzetstaal is het belangrijk om te weten onder welke hoek het mes aangezet moet worden en hoe hard het staal van het lemmet is.

  • Slijphoek
    - tweezijdig geslepen mes, slijphoek 20-22 graden
    - eenzijdig geslepen mes, slijphoek 15-17 graden

Indien je het mes met de verkeerde hoek slijpt, kun je het mes beschadigen. Daarnaast ontstaat het gevaar dat het mes bot kan worden als je het mes met een te grote snijhoek slijpt.

  • Hardheid
    - Europees mes hardheid van 52-58 HRC
    - Japans mes hardheid van 58-61 HRC

Een aanzetstaal, gemaakt van staal, heeft geen functie op messen met een hardheid van meer dan 58 HRC. Om deze messen aan te zetten, moet je een keramisch aanzetstaal gebruiken. Voor een agressieve aanzetmethode is een aanzetstaal met diamantlaag een perfecte oplossing. Hiermee zet je niet de bramen terug, maar haal je een minimale laag van het staal af. Diamant heeft een hogere korrelgrootte, wat vergelijkbaar is met de korrelopbouw van schuurpapier.

© 2020 Schoondergang van Zwanenburg
Realisatie: Urban Heroes

Storing? Bel +31(0)88 7890123