Rotterdamse Foodcultuur

Rotterdamse Foodcultuur

Met 176 nationaliteiten kent de Rotterdamse foodcultuur bijzonder veel smaken. Smaken die allemaal geproefd kunnen worden in de grote verscheidenheid aan delicatessewinkels en horecagelegenheden. De gast van vandaag wil nieuwe emoties, ervaringen en vooral beleven. Wij zijn de stad ingegaan en delen graag de wijken en straten die de gast van vandaag zullen verrassen. Rotterdam, de stad waar je je ogen uitkijkt, beleeft, geniet en ontmoet!

ATK Van Zwanenburg is van oudsher een Rotterdams bedrijf en wat zijn we trots op onze stad!

Rotterdam staat vol experimentele gebouwen en wordt geroemd om haar architectuur. Als grootste zeehaven van Europa is het dé plek waar grenzeloze ambities worden waargemaakt. De stad organiseert jaarlijks inspirerende evenementen zoals de Wereldhavendagen, het Internationaal filmfestival, de Marathon van Rotterdam en het Zomercarnaval waar de culturele diversiteit van de stad wordt gevierd. In het voorjaar vierde Rotterdam de stad met een 55 meter hoog reuzenrad pal naast de befaamde Markthal én met een gigantische 29 meter steigerinstallatie midden op het stationsplein naar het dak van het Groot Handelsgebouw. Deze trap met 180 treden was bedoeld als rode loper naar de wederopbouw van de stad.

In Rotterdam schieten de mooiste foodconcepten en meest hippe hotspots als paddestoelen uit de grond. In welke straten en wijken moet je eigenlijk wezen? Waar vind je de hotste foodtrends?

ROTTERDAM NOORD

Ondernemers met het hart op één lijn

In de hofbogen onder het voormalige Hofpleinspoorviaduct vind je tientallen bijzondere ondernemers en initiatieven. Van koffiezaak tot architectenbureau en van bakkerij tot meubelzaak. Alles lekker Rotterdams. Dit is dé plek waar je het creatieve en vooruitstrevende Rotterdam proeft. Voor het ultieme voorbeeld van Blurring kun je terecht bij BirdDenoism en Coppi

Culinair genieten kan in het twee Michelinsterren FG (François Geurds) Restaurant. Nummer zes in de Lekker 500 - NO DRESSCODE - 

Prachtige biologische food creaties vind je in het originele treinwagon restaurant Gare du Nord. En bij Restaurant De Jong waar de chef met gemak eetbare bloemen, seizoensgroenten en kruiden de hoofdrol in zijn gerechten geeft. 

Voor Slow food kun je in Rotterdam Noord terecht bij Zino Urban Bistro. Elke dag een andere menukaart naar Chefs keuze. Slow food gaat om kleinschalig geproduceerde, historische kwaliteitsproducten die lokaal gemaakt worden en die vaak direct bij de maker ingekocht worden. Zino Urban Bistro is één van de slechts drie officiële slow food koks van de stad.

Wandel zeker ook door de luchtsingel. Een 390 meter lange houten voetgangersbrug die Rotterdam Noord verbindt met Rotterdam Centrum en kom vervolgens uit bij de Biergarten (slow food) voor een stevige borrel. Een buitenbar met bier, food van de houtskoolgrill en muziek ('s winters gesloten). Laat je vervolgens verrassen door De Dakakkers. De Dakakkers op het kantoorgebouw Het Schieblock boven de Biergarten zijn met 1000 m2 de eerste grote stadslandbouwdaken in Europa. Hier worden groenten, fruit en kruiden verbouwd en worden er honingbijen gehouden.

De Nieuwe Binnenweg is een mooi voorbeeld van de diversiteit van Rotterdam. Van bruine cafés en trendy restaurants tot eigentijdse poppodia en delicatessewinkels. Dit is een typisch stukje Rotterdam om de downtown te ontdekken. De aanwezigheid van talrijke zelfstandige ondernemers in deze buurt schept een sfeer van eigenheid en gastvrijheid. De Nieuwe Binnenweg maakt plaats voor food van de Grill bij Grillig Sandwiches, zoet & lekkers bij Coffeelicious, bio delicatesse bij Buiten, Italiaans genot bij Spaghettata, Biologisch food bij Gys én de beste burger van Rotterdam 2016 bij de Burger Club

Voor de vegetariërs en veganisten: loop de Nieuwe Binnenweg uit richting het Historisch Delfshaven, ontstaan in 1389 en daarmee het oudste stukje Rotterdam. Hier ligt het restaurant Bla Bla. Al 25 jaar vlees noch vis op het menu. Zowel het interieur als de vegetarische en veganistische keuken is geïnspireerd op smaken uit verschillende landen.

De herontwikkeling van de Fenixloodsen. Roemrucht, spannend, creatief, vernieuwend. Het schiereiland Katendrecht is anders dan andere wijken. En dat trekt ondernemers aan die zich onderscheiden. Voor vers, ambacht en lokaal food ga je naar de Fenix Food Factory, een oud industrieel loods gevuld met negen ondernemers en prachtige verse lokale producten. Zo wordt er door de Kaapse bierbrouwers vers bier gebrouwen, koop je vers brood bij Jordy’s Bakery en vind je hier alles voor een lekkere maaltijd. Het is niet alleen een markt, maar je kunt hier zitten om te genieten in de loods of buiten met uitzicht op de Maas en Kop van Zuid. Op Katendrecht is een bezoek naar het gerenoveerde schip SS Rotterdam ook een must see. Dit oude vlaggenschip van de Holland Amerika lijn, vroeger een van de grootste klanten van ATK Van Zwanenburg, heeft haar permanente ligplaats in de Rotterdamse haven. Proef de sfeer van vroeger en geniet van het mooie uitzicht op de Maas en de Skyline van Rotterdam. In het voormalig hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn vind je Hotel New York op de Kop van Zuid samen met de drie met elkaar verbonden torens van bijna 150 meter hoog: De Rotterdam, een icoon op het gebied van Architectuur.

De Witte de With is een levendige, hippe straat in het centrum van Rotterdam. Het staat bekend om de vele kunst en het bruisende nachtleven. Het heeft talloze kroegen, lunchzaakjes, eettentjes, cocktail bars, musea en galerieën. Deze wereldstraat en vergeet ook zeker niet de zijstraten, biedt tal van eetmogelijkheden, met een grote diversiteit aan keukens. Een ideale straat voor elke moment van de dag, of je nu wilt lunchen, borrelen, dineren of dansen. 

Laat je verrassen door de unieke gerechten en interieur van restaurant Dertien (slow food). De trend zelfgemaakt is hier een kernbegrip. Waanzinnige tapas vind je bij Lola. Voor Latijns- Amerikaanse streetfood kun je terecht bij Supermercado. De lekkerste Gin & Tonic drink je bij Ballroom in de mooie binnentuin of binnen naast de plantenwanden. Bij Ter Marsch & Co vind je naast de beste burger van Rotterdam 2015 ook Dry Aged specials. Wil je je wanen in een verre vakantiebestemming? Bezoek dan zeker restaurant Bazar. Kleurrijk ingericht met gerechten afkomstig uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

In het centrum van Rotterdam in het gebied Stadsdriehoek vind je de befaamde Markthal. Food, food en nog eens food. De eerste overdekte marktvloer van Nederland waar je iedere dag verse vis, vlees, groente en fruit kunt kopen. Waar je kunt wonen, ontbijten, lunchen en dineren. Laat je verrassen door de diverse foodspeciaalzaken. Proef de overheerlijk canolli, verassende kookkunsten in de De Wereld van Smaak, de tapas bij 21 Pinchos, de mezze's van Obba's foodbar en de lekkerste versgesneden frites van Bram Ladage. Naast de befaamde Markthal bevindt zich de Binnenrotte, Hoogstraat en de Meent. Ook hier is het aanbod in foodconcepten groot. De visliefhebbers kunnen terecht bij The Fishmarket en de Poké Bowl, de eerste Hawaiaanse saladebar in Nederland waar verse vis in blokjes en groenten centraal staat. Voor een overheerlijke High Tea kun je terecht bij The Tea Lab. Nieuwe stijl in Gastronomie vind je in 1 Michelinster restaurant Joelia op de Coolsingel. Nummer vier in de Lekker 500.  

In de oude haven vind je de Kubuswoningen en andere verrassende gebouwen. Een bezoek aan het nieuwe Stationsgebouw is een must. Het is één van de architectuuriconen van de stad. 

Verder worden er in het centrum van Rotterdam steeds meer conceptstores geopend. Zoals KeetPlek en Inconcept. Dit zijn winkels gebaseerd op een bepaalde levensstijl. Productassortimenten die niet meer gebonden zijn aan één segment, maar een mix van branchevervagende producten die aansluiten bij het thema van de winkel. De conceptstores in Rotterdam zijn een mix van lunchrooms, kappers, Rotterdamse merken en design.

Nieuwsgierig en wil je meer weten over de drijvende boerderij?

Klik hier voor meer informatie over de Floating Farm.

Klik hier voor je Dagje-uit-voordeel-kaart: 10 uur parkeren voor 10 EURO!

Aarzel niet en kom de stad Rotterdam snel ontdekken! 

Rotterdam 'Make it Happen'!


Deel dit bericht