Bent u al klaar voor de nieuwe allergenen wet?

Bent u al klaar voor de nieuwe allergenen wet?

Op 13 december 2014 moeten professionele aanbieders van voedingsmiddelen informatie verstrekken aan consumenten over de aanwezigheid van allergenen. In de praktijk betekent dit dat de 14 allergene stoffen vermeld moeten worden wanneer ze gebruikt zijn bij de bereiding van voedingsmiddelen in het Horecabedrijf of andere aanbieders van voedingsmiddelen, ongeacht in welke vorm. Hoe de informatie aan de gast verstrekt wordt, mogen (Horeca) ondernemers zelf bepalen.

Op 13 december 2014 moeten professionele aanbieders van voedingsmiddelen informatie verstrekken aan consumenten over de aanwezigheid van allergenen. In de praktijk betekent dit dat de 14 allergene stoffen vermeld moeten worden wanneer ze gebruikt zijn bij de bereiding van voedingsmiddelen in het Horecabedrijf of andere aanbieders van voedingsmiddelen, ongeacht in welke vorm. Hoe de informatie aan de gast verstrekt wordt, mogen (Horeca) ondernemers zelf bepalen.

Wat zijn allergenen?

Bij mensen met een voedselallergie reageert het afweersysteem abnormaal sterk op eiwitten in ons voedsel. Deze eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken worden allergenen genoemd. Allergische reacties gaan gepaard met symptomen als jeuk, zwellingen, uitslag, kortademigheid of overgeven. De ernstigste reactie is anafylactische shock, waarbij symptomen als een sterk verlaagde bloeddruk en bewusteloosheid levensbedreigend kunnen zijn.

Welke allergenen moet u vermelden?

Door de Europese Unie is bepaald dat alleen de voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken vermeld moeten worden. De onderstaande 14 allergenen moeten worden opgenomen in de allergenendeclaratie:

  • Schaaldieren
  • Eieren
  • Vis
  • Pinda
  • Soja
  • Melk (inclusief lactose)
  • Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
  • Selderij
  • Mosterd
  • Sesamzaad
  • Zwaveldioxide en sulfiet
  • Lupine
  • Weekdieren

Wat betekent dit in de praktijk?

In de praktijk betekent dit dat alle allergene stoffen vermeld moeten worden wanneer ze gebruikt zijn bij de bereiding van voedingsmiddelen in het Horecabedrijf. Hoe de informatie aan de gast verstrekt wordt mogen horecaondernemers zelf bepalen. De allergeneninformatie mag schriftelijk, mondeling of elektronisch aan de gast worden aangeboden. Voorwaarde is wel dat deze informatie schriftelijk of elektronisch in het bedrijf aanwezig is voor het personeel en de controlerende instantie, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. De allergenendeclaratie moet altijd kloppen, ongeacht wie het gerecht maakt. Daardoor zullen er binnen de organisatie goede onderlinge afspraken moeten worden gemaakt over de receptuur en de werkwijze. Hoewel in de wet geen verplichtte


Deel dit bericht